Zakladatel Facebooku zaplatil bývalým kamarádům za zdrojový kód

Praha – Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg zaplatil svým bývalým spolužákům 65 milionů dolarů. Někdejší kamarádi žalovali Zuckerberga, že Facebook vytvořil na zdrojovém kódu služby ConnectU, který jim prý ukradl. Společenský web Facebook vznikl zprvu jako uzavřený nekomerční projekt, dnes ale svému zakladateli výrazně vydělává.

Bývalí Zuckerbergovi spolužáci proto žádali peníze za použitý zdrojový kód a obrátili se na soud. Nakonec ze zaplacené částky dostali v hotovosti 20 milionů a 13 milionů dostali jejich právníci. „Facebook je podstatně jiný než jejich služba, a proto soud rozhodl, že vyrovnávací částka bude takto nízká,“ komentuje výsledek sporu publicista Patrick Zandl.

Vyrovnání za Facebook není prvním podobným případem. U řady úspěšných internetových projektů se objevili lidé, kteří byli přesvědčeni, že se na nápadu podíleli nebo jim byl odcizen. „Příklad je Napster, služba na výměnu hudby, která jednu dobu měla velký podíl na trhu. Objevilo se několik lidí, kteří tvrdili, že to byl původně jejich nápad a soudili se s jejím provozovatelem,“ vzpomíná Zandl.

Informace o sporu týkajícího se Facebooku byly zveřejněny s výrazným časovým odstupem od soudního řízení. Publikovány byly zřejmě z důvodů, které s webem přímo nesouvisí. „Publikovali to pravděpodobně proto, že se se svým projektem chystají na burzu nebo mezi investory a v Americe je povinné takové příjmy publikovat, aby bylo doložitelné, kde jich nabyli,“ říká Patrick Zandl.