Přípravy na vysílání z libereckého šampionátu jdou do finále

Liberec - Do středečního zahájení světového šampionátu v klasickém lyžování zbývají už jen hodiny. V Liberci tak finišují v přípravách nejen organizátoři mistrovství světa, ale také pracovníci České televize, kteří budou obrázky ze šampionátu vysílat do celého světa. K dispozici mají celkem 55 kamer, mezi nimi i speciální v podobě kamery na lanové dráze nebo na kolejích.

Centrálou vysílání ČT jsou přenosové vozy ve Vesci, v jejichž srdci je zbrusu nový přenosový vůz. „Mistrovství světa v lyžování je největší akce, kterou redakce sportu kdy realizovala. Do nového přenosového vozu jsou “staženy„ všechny kamery ze sedmi přenosových vozů, které pokrývají celou trať,“ vysvětluje režisér Charilaos Karadžos.

Nejdokonaleji je televizně pokryt prostor cíle, kde je i kamera na kolejích schopna jet rychlostí až 70 km v hodině a další kamera na lanovce dlouhé až 500 metrů. Celkem je v běžeckém areálu 55 kamer. Televizní přípravy finišují také ve skokanském areálu na Ještědu.

Prvním vysíláním ze šampionátu budou Liberecké střípky ze studia na místní radnici. Na obrazovce ČT4 se objeví v úterý večer.