Radiokomunikace zaplatily pokutu za způsob šíření digitální televize v Praze

Praha - České Radiokomunikace (ČRa) zaplatily pokutu 300 000 korun za způsob šíření digitálního televizního signálu v Praze loni v září. Pokutu firmě vyměřil Český telekomunikační úřad v listopadu.

„Zaplatili bez odvolání,“ uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák. ČRa v první půlce září kvůli nastupující digitalizaci a výměně antén na žižkovském vysílači v Praze dočasně přesunuly signál zemského digitálního TV vysílání (zkráceně DVB-T) ze Žižkova na Strahov. 

Zároveň změnily polarizaci signálu z horizontální na vertikální. Podle dostupných odhadů tím stovkám domácností vznikly potíže s příjmem DVB-T v Praze. Podle ČTÚ se ČRa dopustily správního deliktu tím, že změnu způsobu vysílání TV signálu na 25. kanálu ze Strahova úřadu neoznámily.   

ČRa již dříve uvedly, že vertikální polarizace je mnohem vhodnější pro vysílání v městských aglomeracích. ČRa po zahájení správního řízení uvedly, že změna polarizace anténního systému byla v předstihu konzultována se zákazníky ČRa, tedy televizemi. Divákům, kteří měli v září potíže s příjmem DVB-T, se ČRa omluvily s tím, že takový silný ohlas na změnu polarizace firma nečekala. 

ČRa na konci října spustily dvě sítě pro DVB-T, jednu pro veřejnoprávní média, druhou pro komerční televize.