Vodafone zavedl peněženku v mobilu

Praha - Mobilní operátor Vodafone zavedl službu, díky které lze za některé zboží a služby platit prostřednictvím mobilu. Prvním partnerem Vodafonu, který takovou platbu umožňuje, je internetový obchod s hudbou i-legalne.cz.

Platba za staženou píseň se odečte zákazníkovi z kreditu na SIM kartě, nebo se projeví v měsíčním vyúčtování. S telefony v síti Vodafonu lze zatím nakupovat pouze hudbu z i-legalne.cz. „V současnosti již jednáme s několika dalšími společnostmi,“ uvedl marketingový ředitel operátora Lukáš Kružberský.

Platbu mobilem nabízí několik let také T-Mobile

Telefon mohou využívat jako peněženku od roku 2002 zákazníci konkurenčního T-Mobilu. „Náš klasický partner je Annonce, kde se platí inzeráty,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Mobilem prý lidé platí například také za obsah pornostránek. T-Mobile navíc provozuje vlastní hudební server T-Music.cz, kde nabízí zhruba milion písní. Zákazníci Vodafonu mají v nabídce i-legalne.cz k dispozici zhruba polovinu písní.

Třetí operátor, Telefónica O2, zatím mobilní peněženku nenabízí, od března však spustí podobný koncept v podobě integrované městské karty. Uživatelé budou moci cestovat a platit za zboží ve vyhrazených prodejnách a za vstupné do různých zábavních podniků pomocí svých telefonů.

Vydáno pod