Bakala ztratil zájem o polský deník Rzeczpospolita

Varšava - Společnost Respekt Media podnikatele Zdeňka Bakaly, která ovládá vydavatelskou skupinu Economia, se podle listu Gazeta Wyborcza nebude podílet na privatizaci polského deníku Rzeczpospolita. Firma se nezúčastnila prohlídky účetních knih, která předchází prodeji.

Ve hře o státní podíl v knižním a tiskovém vydavatelství Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita (PWR), která je majitelem 49 procent ve společnosti Presspublica vydávající deník Rzeczpospolita, zůstává Platforma Mediowa Point Group, Zjednoczone Przedsiębiorstwo Rozrywkowe a Axel Springer Polska. 

„Respekt Media se nepodílel na seznamování se s účetními knihami. Rozhodli jsme se tak, protože si myslíme, že bychom se nemohli stát majiteli PW Rzeczpospolita způsobem, jakým nyní proces probíhá,“ řekl listu ředitel české firmy Michal Klíma.

Podle neoficiálních informací Čechům vadily překážky, které měli při seznamování s dokumenty společnosti Presspublica, jež vydává deníky Rzeczpospolita, Parkiet a Žycie Warszawy. 

Ministerstvo státního pokladu, které řídí privatizaci, by mělo do pátku rozhodnout, se kterou firmou začne jednat o prodeji státního podílu. Zbylý podíl 51,01 procenta v PWR vlastní britská mediální společnost Mecom Group.  

Vydavatelství Economia vydává například deník Hospodářské noviny, server iHned.cz, týdeník Ekonom a další odborná periodika.