Agentura AFP asi bude propouštět a zmrazí platy

Paříž – Kvůli světové ekonomické krizi zvažuje francouzská zpravodajská agentura AFP, že zavede opatření, která se dotknou většiny jejích zaměstnanců. Část z nich zřejmě zcela odejde, dalším budou zmrazeny platy. Vyplývá to z dopisu o hospodářských opatřeních pro tento rok, který adresoval generální ředitel agentury Pierre Louette finančním vedoucím a z něhož citoval dnes odpoledník Le Monde.

Proupouštění by se mělo dotknout lidí všech pracovních zařazení. AFP má podle Louetta v plánu také omezení spolupráce s pracovníky nepracujícími na plný úvazek a snížení výdajů pro agenturní činnost v terénu.

„Trpíme mimořádně hlubokou krizí, která si dá na čas, než se vstřebá,“ zdůvodnil Louette svůj plán s tím, že jej hodlá projednat s odbory. Ty ale tvrdí, že výsledky AFP nesouvisí s ekonomickou krizí, ale především s následky politických rozhodnutí francouzské vlády.

Agentura se totiž zavázala státu pro období 2009 až 2013 zvyšovat své komerční příjmy o 4,7 procenta ročně. Zvýšit by se tak měly ze 168 milionů na 203 milionů. S téměř 40 procenty předplatného je stát vedle tisku největším klientem agentury a ročně zvyšuje příspěvek o 1,8 procenta. Personální náklady agentury přitom nemají překračovat 2,84 procenta ročně.

Finanční vedení agentury odhaduje, že v rozpočtu pro rok 2009 bude chybět 2,4 milionu eur (68 milionů Kč). Ztráta by se mohla prohloubit až na pět milionů (141,8 milionu Kč) mimo jiné kvůli propadu příjmů od regionálních deníků. Ty jsou ve finančních těžkostech a agentuře ročně paušálně zaplatí 17 milionů eur (482 milionů Kč).