Kocumová jako televizní spolukomentátorka skončila

Liberec - Patřila k nejlepším spolukomentátorům nejen na mistrovství světa v klasickém lyžování, přesto bývalá špičková běžkyně na lyžích Zuzana Kocumová v České televizi skončila. V průběhu šampionátu v Liberci s ní rozvázal poměr šéf sportovní redakce Otakar Černý kvůli tomu, že nepřechylovala cizí jména. O výpovědi informoval členy redakce elektronickou poštou, Kocumová se to dozvěděla v dějišti MS od komentátora Marka Svačiny.

„Něco mi bylo naznačeno už včera, ale dneska za mnou přišel Marek a řekl mi to,“ řekla Kocumová. Svou aktivní kariéru musela ukončit kvůli nemoci už v jednadvaceti letech, v České televizi však podle svých slov našla svou budoucnost u lyžování, kterému se i nadále věnuje a startuje v dálkových bězích. „Je to pro mě lehké rozčarování, hlavně jak a kdy mi to řekli. Připadám si jako blbec,“ uvedla Kocumová.

Černý, který bývalou lyžařku propustil údajně po stížnosti jednoho z diváků, se k záležitosti odmítl vyjádřit. „Není třeba to zdůvodňovat, nic k tomu říkat nebudu. Závěr mistrovství bude komentovat Jeriová, to je všechno,“ řekl šéf sportovní redakce a zároveň zmínil nasazení další bývalé závodnice a medailistky z olympijských her Květy Jeriové-Peckové.

Kocumová nepřechylovala jména sportovců

Problémem bylo přechylování jmen, které Kocumová nepoužívala. Komentovala tak ale několik let. „Snažila jsem se, ale nejde mi to z pusy. Holky se tak prostě jmenují, je to na startovní listině, ve výsledcích, je to zvyk,“ prohlásila.

Ověřovala si dokonce v Ústavu pro jazyk český, jestli je přechylování jmen povinností. „Zákonem to dané není, je to jen doporučeno,“ uvedla Kocumová, která si kvůli šampionátu musela vzít jako učitelka na střední odborné škole v Liberci dovolenou.

Kocumová by se chtěla jednou k televizní práci vrátit. „Ale nechci se tlačit někam, kde nejsem vítaná,“ řekla. Návrat do stopy prý nehrozí. „Lyžování je někde jinde,“ dodala.