Facebook nechá o nových změnách pravidel hlasovat uživatele

Los Angeles - Společenský portál Facebook se v reakci na kritiku svého zacházení s osobními údaji rozhodl do všech budoucích změn v pravidlech zapojit své uživatele. Nedávná změna v obchodních podmínkách, která Facebooku dala právo využívat po časově neomezenou dobu osobní data svých klientů, vyvolala v minulých týdnech vlnu protestů.

„Chceme být více otevření a transparentní,“ prohlásil zakladatel webu Mark Zuckerberg. Novinkou tak nyní bude, že uživatelé webu si všechny návrhy změn mají sami odhlasovat. Při účasti větší než 30 procent mají být výsledky závazné pro všechny registrované. K hlasování o navrhované změně pravidel má dojít tehdy, když se k nim v komentáři vyjádří více než 7000 klientů.

„Důvěřujeme našim uživatelům a oceňujeme jejich podněty,“ dodal Zuckerberg. Zdůraznil však, že rozhodnutí o nových produktech bude vedení firmy i nadále činit zcela nezávisle. Silná spoluúčast uživatelů na fungování webu je podle něj vzrušující experiment a směr, kterým se Facebook bude i v budoucnu ubírat.