Josef Jařab odchází z Rady České televize

Praha - Člen Rady České televize Josef Jařab podle serveru Česká media rezignoval na svou funkci v Radě. Jařab již v lednu uvedl, že radu zřejmě opustí, protože odjíždí do amerického státu Oregon a několik měsíců bude přednášet na Linfield College v Portlandu. Ze zákona je přitom sněmovna, která radu volí, oprávněna odvolat člena rady, pokud se nejméně tři měsíce zasedání rady nezúčastňuje.

Jařab od roku 1972 působil na katedře anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, rektorem univerzity byl v letech 1989 až 1997. Poté byl dva roky rektorem Středoevropské univerzity v Budapešti. Profesorem je od roku 1990. Je autorem mnoha literárních a vědeckých prací a členem PEN-klubu a Obce českých spisovatelů.

Pěti členům rady končí mandát na konci května. K tomuto datu skončí místopředseda rady Jan Prokeš, Milan Badal, Dobromil Dvořák, Petr Uhl a Jiří Voráč. Termínem pro uzávěrku nominací na jejich místa je dnešní půlnoc. Podle tajemníka volebního výboru Ladislava Žáka navrhovatelé ke dnešnímu dni nominovali 26 nových kandidátů.

K hlavním pravomocem patnáctičlenné rady patří volba i případné odvolání generálního ředitele ČT a schvalování rozpočtu televize. Nominace do televizní rady předkládají různé organizace, které představují kulturní, regionální, sociální, náboženské, zaměstnavatelské, odborové, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy.