Mezi kandidáty do Rady ČT je ekonom Pikora nebo exsenátor Pavlata

Praha - Volební výbor Poslanecké sněmovny dosud obdržel 35 nominací na doplnění členů Rady České televize. Pěti jejím členům skončí mandát na konci května, šestý, Josef Jařab, rezignoval v pátek. Mezi navrženými jsou například ekonom Vladimír Pikora, bývalý poslanec Pavel Tollner a bývalý senátor ODS Josef Pavlata.

Ke konci května skončí v radě místopředseda Jan Prokeš a členové Milan Badal, Dobromil Dvořák, Petr Uhl a Jiří Voráč. S výjimkou Uhla jsou také nominováni. 

Termínem pro uzávěrku nominací byl pátek 27. února. Podle tajemníka sněmovního volebního výboru Ladislava Žáka však mohou ještě další nominace dorazit.

Syndikát novinářů navrhl například mluvčí motolské nemocnice Evu Jurinovou, publicistu Petra Žantovského nebo dřívějšího šéfredaktora týdeníku Reflex Petra Bílka. Občanské sdružení Admira Kladno navrhlo pracovníka Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR Jana Nedvěda. Univerzita J.A. Komenského v Praze navrhuje bývalého poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Šarapatku.

Radu už v pátek opustil Jařab

Členové výboru nyní návrhy zkontrolují, zda odpovídají požadavkům, a připraví sněmovně kandidátku pro samotnou volbu. Ta by se měla uskutečnit na přelomu května a června, kdy by měla nové členy rady zvolit celá sněmovna. 

V pátek na své místo rezignoval člen rady a někdejší senátor Jařab, který už v lednu uvedl, že radu opustí pracovnímu pobytu v cizině. Volných míst v radě bude tedy celkem šest.