Slovenská SME a Mafra budou mít společného vlastníka

Bratislava/Praha - Společnost Media Group Rheinische Post, která vlastní český vydavatelský gigant Mafra, získá 50 procent vlastnického práva slovenského deníku SME Petit Press. Informaci uvedla firma pro tiskové účely během dnešního dne. Celou transakci musí ještě schválit slovenský antimonopolní úřad. Zbývajících 50 procent zůstane První slovenské investiční skupině.

Media Group Rheinische Post akcie koupí od německé vydavatelské skupiny Verlagsgruppe Passau, která na slovenském trhu působila od roku 1998. „Verlagsgruppe Passau se chce více soustředit na svoje aktivity v Polsku a České republice, proto opouští po více než deseti letech Slovensko,“ uvedl zástupce VGP Roland Rager. 


Společnost Petit Press vydává 31 titulů

Petit Press je druhým největším vydavatelstvím na Slovensku. Vydává 31 centrálních a regionálních titulů s týdenním nákladem přes 800 000 výtisků, zaměstnává přes 500 lidí. Společnost vznikla v roce 2000 fúzí ze slovenského vydavatelství VMV a Verlagsgruppe Passau.

Mediální skupina Mafra vydává deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a bezplatný deník Metro, na internetu pak servery iDnes a Lidovky.cz. Do skupiny patří pražská rádia Expreseradio 90,3 FM a Classic FM, časopis Filter a hudební televize Óčko. 

Majitelé v posledních letech prodali většinu vydavatelství slovenských deníků. Minulý rok v prosinci český podnikatel Zdeněk Bakala koupil vydavatelství Ecopress, pod kterým vychází i deník Hospodárske noviny. Britský novinový koncern Daily Mail and General Trust ovládl deník Pravda v červenci 2007. V roce 2004 zase švýcarská společnost Ringier získala kontrolu nad deníkem Nový čas. Společnost 7 Plus, která vydává deník Plus jeden den, je stále pod kontrolou slovenských majitelů.