Česká televize dostala za Sametové vrahy půlmilonovou pokutu

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RTTV) udělila na svém posledním zasedání pokuty České televizi v celkové výši 610 000 korun. Sankce udělila vysílací rada za skrytou reklamu a vysílání dvoudílného filmu Sametoví vrazi před desátou hodinou večerní. Kriminální snímek o tzv. orlických vraždách podle usnesení rady obsahoval scény, které se mohou na obrazovkách objevit až po desáté.

Pokutu za vysílání Sametových vrahů na přelomu října a listopadu 2006 udělovala RRTV opakovaně, protože její první rozhodnutí zrušil soud. Nyní za něj ČT musí zaplatit pokutu ve výši půl milionu korun.

Zbylou, více jak stotisícovou pokutu, má televize zaplatit za skrytou reklamu. Za tu rada považuje rozhovor se zástupcem firmy provádějící genetické testy v pořadu Dobré ráno a neoznačení sponzora pořadu Sama doma. „Protože televize uznala, že udělala chybu, tak rada dala naprosto minimální pokutu,“ řekl předseda rady Václav Žák k posledně jmenované sankci. Maximální hranice je prý 2,5 milionu.

Pokutu si neodnáší jen Česká televize. Dvě desetitisícové sankce dostala také hudební televize Óčko, a to za (podle rady) nesprávnou prezentaci sponzora.

Rada dále prodloužila licenci televizi Nova až do konce ledna 2025. Platnost současné licence vyprší v roce 2017. Vzhledem k tomu, že od roku 2012 budou licence nárokové, nejde podle Žáka o zásadní informaci. Nové licence přidělila rada televizním kanálům pro muže Action Box, pro ženy Lady Box a pro děti Jetix.