Nově by se nemusely ve vysílání vyplatit odkazy na server tn.cz

Praha - Kvůli možnému porušení zákona o regulaci reklamy zahájila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) správní řízení se společností CET21, provozovatelem televize Nova. Důvodem je, že Nova ve svém zpravodajství odkazuje na server tn.cz.

Jak uvedla RRTV, CET21 se mohla odvysíláním pořadů Televizní noviny, respektive odkazů na tn.cz, dne 19. ledna letošního roku v časech od 17:00 až do 19:30 na programu Nova dopustit porušení povinnosti zajistit, aby reklamy a teleshopping byly rozeznatelné a u provozovatele televizního vysílání zřetelně zvukově, obrazově či zvukově-obrazově oddělené od ostatních částí programu.

Se zahájením správního řízení s CET21 nesouhlasí ale tři členové RRTV, a to Václav Žák, Eva Kantůrková a František Pejřil. Podle nich má provozovatel právo svůj program vysílat svobodně a nezávisle. Regulátor by měl proto intervenovat pouze tam, kde je porušení zákona evidentní.

„V případě odkazů na webové servery provozovatelů tomu tak není. Nejde o reklamu, ale o podrobnější informační servis pro diváka, který je přístupný zdarma,“ stojí v jejich prohlášení.

Žák dnes dále řekl, že v případě odkazu na webový server podle něj nejde o zboží, ale je to dodatečná informace, která má přidanou hodnotu pro diváka a je poskytována zadarmo. Proto se přiklonil k tomu, že by rada tyto odkazy neměla považovat za reklamní odkazy.