Premiéru nového dílu Simpsonových uvede irská televize

Dublin - Velká divácká lahůdka čeká dnes na irské a britské fanoušky animované rodinky Simpsonových. U příležitosti dne svatého Patrika, irského národního svátku, který se slaví každoročně 17. března, budou moci Irové a Britové poprvé zhlédnout na televizní stanici Sky1 nový díl veleúspěšného amerického televizního kresleného seriálu. Americká televize Fox jej uvede až v neděli. Hlasy kresleným pouličním zpěvákům propůjčí i Glen Hansard a Markéta Irglová.

V epizodě s názvem In the Name of the Grandfather (Ve jménu dědečka) se hlava rodiny Simpsonových Homer spolu se svým tátou Abem vydávají do Irska, aby tu koupili hospodu, v níž prý Abe před 40 lety strávil nejkrásnější noc svého života. Jejich romantické představy o irské hospůdce na Grafton Street v Dublinu se ale rozplynou, když zjistí, že si od zákazu kouření v roce 2004 nevede příliš dobře.

Seriálu propujčí své hlasy i Hansard s Irglovou 

V nejnovějším díle seriálu si v animované podobě zahrají pouliční zpěváky rovněž irský hudebník Glen Hansard a Češka Markéta Irglová. Ti loni získali Oscara za nejlepší filmovou píseň za skladbu Falling Slowly z nízkorozpočtového snímku Once.

Simpsonovi, kteří na obrazovky vstoupili v roce 1989, se díky novému pokračování stanou nejdéle běžícím americkým televizním seriálem dávaným v hlavním vysílacím čase. Svou současnou 20. sezonou vyrovnávají rekord westernového seriálu Gunsmoke, který skončil po 20 sezonách v roce 1975. Na třetím místě je seriál Právo a pořádek, který běží od roku 1990, tedy již 19 sezon.