Ředitel ČRo Kasík nevidí důvod pro svou rezignaci

Praha - Důvod k odchodu ze své funkce postrádá generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Ve středu jej vyzvala k rezignaci Rada ČRo kvůli porušení zákona, kterého se Kasík údajně před lety dopustil jmenováním Libora Křivky na pozici ředitele svého sekretariátu bez ověření jeho lustračního osvědčení.

Kasík byl podle ČRo v kauze bývalého ředitele své kanceláře Libora Křivky od samého počátku záměrně uveden v omyl. Jakmile se o nezpůsobilosti Libora Křivky vykonávat funkci ředitele Kanceláře generálního ředitele dozvěděl, ihned konal.

Kasík se hájí dobrým hospodařením a plněním role ČRo

„Český rozhlas hospodaří výborně a důsledně plní svou veřejnoprávní roli. Poslechovost stanic Českého rozhlasu jako celku vzrůstá a důvěra veřejnosti ve značku Český rozhlas je dlouhodobě na vysoké úrovni,“ uvedl ČRo v tiskové zprávě s tím, že Václav Kasík tak nevidí relevantní důvod, proč by měl rezignovat na funkci generálního ředitele.

Radní ve středu Kasíka vyzvali ke zvážení rezignace pěti hlasy proti třem. Protinávrh radní Marie Ptáčkové, aby Kasík kvůli porušení zákona nedostal pravidelné prémie, neprošel. Hlasovali pro něj pouze dva radní a šest jich bylo proti. Pokud by Kasík dobrovolně neodstoupil z funkce, mohou radní hlasovat o jeho odvolání. K němu ale potřebují podle zákona šest hlasů.

Bývalý Kasíkův sekretář Křivka na seznamu komunistické kontrarozvědky

Bývalý Kasíkův sekretář Křivka nastoupil do ČRo v roce 2001 a pracoval v něm až do loňského léta, kdy média odhalila jeho jméno na seznamu členů komunistické kontrarozvědky. Křivka poté na svoji funkci rezignoval a z rozhlasu odešel, dodnes však tvrdí, že se v seznamu objevil omylem.

Rada ČRo má ze zákona devět členů, v nynější radě ale jeden člen chybí, takže pro odvolání Kasíka by muselo hlasovat šest z osmi radních. Rozložení sil v radě zatím nedává odpůrcům Kasíka jistotu, že by se jim odvolání ředitele podařilo.