Podnikatelé musí oslovit bohaté investory, ČT uvádí Den D

Praha - Česká televize dnes pod názvem Den D uvede první díl vlastní verze celosvětově úspěšného pořadu. Úspěšný formát se ve světě proslavil hlavně jako Dračí doupě (Dragon's den). Pět investorů v něm čeká na nápad, který by jim stál za investici. A úkolem ambiciózních podnikatelů je přesvědčit investory, že právě jejich projekt stojí nejen za pozornost, ale zaslouží si také pěknou finanční injekci. Pořadem provází Jan Pokorný. První díl uvede ČT1 dnes ve 21:40.

Dnes večer se pokusí pozornost investorů zaujmout vynálezce ručního posilovače pohonu cyklistického kola, výrobce nakládaných tvarůžků, autor dokonalé podprsenky, výrobce léčivé matrace a bývalá cukrářka s projektem, který nazvala Ledově žhavá.

O svých podnikatelských plánech budou muset přesvědčit pět úspěšných a zkušených investorů a nabídnout jim podíl ve svém podnikání. Pokud se jim to podaří, získají potřebné peníze, kontakty a zkušenosti, se kterými mohou být ve svém podnikání mnohem úspěšnější.

„Skutečně se ukázalo, že Češi jsou hlavičky“

„Mě překvapilo, s jakými věci lidé chodí, a to jak s úplnými blbostmi, tak s velice chytře připravenými věcmi. Skutečně se ukázalo, že Češi jsou hlavičky. Věkové rozpětí uchazečů je 18 až 78 let. To znamená kdokoliv, ženy, muži, všichni se jdou přihlásit,“ říká jeden z investorů Tomio Okamura.

Základní pravidla jsou jednoduchá. Každý podnikatel představí investorům svůj obchodní plán a řekne, kolik peněz v rozmezí 200 tisíc až jeden a půl milionu na něj potřebuje. Investoři pak do plánu mohou, ale nemusí investovat.

Investoři investují vlastní peníze a budou tedy investovat jenom do projektů, které je osloví. Budou se ptát na nejrůznější otázky, aby zjistili, zda za to takový risk stojí. Jako investoři se představí bývalý šéf české pobočky Microsoftu a Českého telecomu Ivan Pilný, mladý soukromý investor Ondřej Bartoš, bývalá ministryně informatiky Dana Bérová, předsedkyně představenstva společnosti U&SLUNO Marta Nováková a majitel úspěšné cestovní kanceláře Tomio Okamura. Režie pořadu se ujal Vladimír Forst.