Rodina i přátelé se rozloučili s novinářem Moudrým

Praha - Rodina a přátelé se rozloučili s legendou rádiové žurnalistiky Karlem Moudrým. Dlouholetý redaktor Svobodné Evropy a programový poradce Českého rozhlasu, jenž v 80. letech emigroval do Mnichova, aby se po revoluci vrátil do své rodné vlasti, zemřel 22. března v necelých jednašedesáti letech.

Karel Moudrý emigroval na začátku 80. let do Mnichova, kde pracoval v Rádiu Svobodná Evropa. Po revoluci spolupracoval s jeho pražskou redakcí. „Po návratu z exilu spolu s Anastázem Opaskem pobývali v břevnovském klášteře, kam patří i jeho tělesné pozůstatky. Na hřbitov, kde je i Karel Kryl, Anastáz Opasek a Ivan Diviš,“ řekl opat břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek.

Nebylo tajemstvím, že Moudrý měl problémy s alkoholem, který mu neumožnil plně rozvinout své novinářské možnosti. „Byl to drahý kamarád. Spojuje nás Mnichov či Karel Kryl,“ zavzpomínala redaktorka Svobodné Evropy Yvonne Přenosilová.


V posledních letech pracoval Karel Moudrý v Českém rozhlase na stanici Leonardo, kde připravoval pořad Tajemství Ďáblovy bible. A v rádiu se mu dařilo. Psal komentáře a pracoval na několika rozhlasových cyklech. „Hodně věcí si nastudoval, načetl, a když se to potom skloubilo s jeho spontánností a přirozeností, kterou měl dřív, dospívalo to k velice zajímavému mixu,“ popsala Lída Rakušanová ze Svobodné Evropy.

Karel Moudrý získal v roce 1996 Evropskou cenu za objektivní žurnalistiku ve Svobodné Evropě.