Praha se připravuje na digitalizaci

Praha - Přesně 73 procent obyvatel Prahy již přešlo na digitální televizní vysílání. Dalších 13 procent tak hodlá učinit do 30. dubna, kdy v hlavním městě skončí analogové vysílání z vysílače Praha-Žižkov. Programy ČT 1, Prima a Nova pak budou vysílány už jen digitálně. Pro ty, kteří ještě váhají nad koupí set-top boxu nebo přeladěním antény, se v kulturních domech po metropoli konají odborné semináře a na ulicích poskytují informace takzvané digihlídky.

S přechodem na digitální vysílání váhá 11 procent Pražanů a tři procenta respondentů pak s přechodem na digitální televizní vysílání vůbec nepočítají.

„Informační kampaň se proto v posledních čtyřech týdnech zaměří právě na zbylých 14 procent, kteří s přechodem na digitální televizní vysílání ještě otálejí,“ uvedl mluvčí projektu digitalizace TV vysílání Rostislav Starý. Páteří informační kampaně jsou webové stránky www.digitalne.tv a bezplatná infolinka 800 90 60 30.

Téměř polovina (47 procent) obyvatel Prahy už terestricky přijímá digitální televizní signál, 22 procent využívá kabelovou TV, 11 procent satelit a tři procenta televizi po internetu.

Ne všichni jsou s příjmem spokojeni

Potíže s příjmem digitálního vysílání mohou mít podle odborníků domácnosti připojené na společnou anténu, kterou správce nebo majitel nemovitosti ještě nenechal přeinstalovat.

„Někde došlo k takovému navýšení signálu, že některé přijímací soustavy s tím mají problém a potřebují upravit tak, aby silný signál naopak zvládly,“ uvedl manažer rozvoje služeb Českých radiokomunikací Jiří Vykydal.

Případné nedostatky v pokrytí signálem navíc budou České radiokomunikace v některých čtvrtích řešit instalací malých lokálních vysílačů.