Ve Švédsku klesl provoz internetu

Švédsko - Ve Švédsku klesl objem dat přenášených po internetu o třiatřicet procent. Důvodem je nový zákon proti internetovému pirátství, který platí od 1. dubna. Zákon už je připraven v duchu evropské směrnice o právu na duševní vlastnictví. Držitelům autorských práv umožňuje donutit poskytovatele internetových služeb, aby prozradili, kteří uživatelé spolu sdílejí soubory.

Nový zákon umožňuje držitelům autorských práv za pomocí soudů přinutit poskytovatele on-line služeb zveřejnit IP adresy. Podle nich pak mohou určit, na kterých počítačích byly materiály chráněné autorskými právy. Od chvíle, kdy zákon vstoupil v platnost, klesl denní průměrný provoz na internetu v zemi ze 120 Gbps na 80 Gbps.

„Pozorujeme velké snížení objemu přenášených dat, ale zkušenosti z ostatních zemí říkají, že jen co si lidé na nový zákon zvyknou, objem dat zase vzroste,“ podotkl Kjell Bohlund ze Švédské asociace nakladatelů. Několik švédských nakladatelství už požádalo soudy, aby firmy donutily odkrýt ty IP adresy, které na svém serveru sdílejí více než 3 000 nelegálních zvukových nahrávek. „Jediné, co jsme do prvního dubna mohli proti nelegálnímu sdílení dělat, bylo oznámit to policii. Ta se ale většinou zdráhala začít jednat,“ dodal Bohlund. Už před schválením zákona ale začalo stíhání 4 mužů za provozování populární stránky Pirate bay. Na ní jsou přístupné tisíce odkazů na filmy a další díla chráněná autorskými právy.