Přenosy ČT z Obamovy pražské návštěvy letěly do celého světa

Praha - Přenosy dlouho očekávané návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze přebíraly živě všechny významné televize světa včetně CNN, Sky News, BBC či Euronews. Celkem šlo vysílání České televize, která zajišťovala veškeré přenosy jako hlavní broadcaster, do více než stovky zemí světa. Uvedl to mluvčí České televize Ladislav Šticha. Návštěva amerického prezidenta v Evropě je z pohledu médií jednou z nejdůležitějších událostí roku. Do Prahy přijelo kolem šesti set zástupců českých a světových médií.

Z historického pohledu to rekordní akce podle Štichy přesto nebyla, protože Česká televize už vysílala tak obrovské podniky, jako bylo zasedání NATO a Mezinárodního měnového fondu či oslavy pádu železné opony. Česká televize měla jako člen Evropské vysílací unie EBU povinnost zajistit přenosy zcela ve své režii, takže žádný finanční zisk z toho pro televizi veřejné služby neplyne, podotkl.

Přes obrovský záběr akcí, přenosů a velké nasazení techniky se podle Štichy televizi všechny akce dařilo zvládnout. Drobné problémy v sobotních vstupech do Událostí byly prý běžné technické problémy, které se dějí většinou mimo Českou televizi.

Rozsah přenosů přebíraných zahraničními společnostmi byl mimořádný, přestože v době hospodářské krize velké zpravodajské televizní společnosti šetří. Česká televize přes EBU a agentury (Reuters, APTN) poskytla do celého světa všechny akce, na kterých mohl být pouze jeden televizní štáb. Veřejnoprávní televize také připravila pro zahraniční štáby pět stanovišť pro živé vstupy, kde se střídaly televizní štáby z celého světa. Nad rámec svých přenosů ještě vyrobila brífinky pro francouzskou, italskou, řeckou a rumunskou televizi, upozornil Šticha.