O post generálního ředitele ČT se uchází 22 kandidátů

Praha - O post generálního ředitele České televize (ČT) se bude oficiálně ucházet 22 kandidátů. Informovala o tom dnes Rada ČT po 16:00, kdy uplynul termín pro odevzdání přihlášek do výběrového řízení. Konkrétní jména zájemců budou zveřejněna v pátek. První kolo konkurzu se uskuteční za tři týdny, kdy Rada rozhodne o pěti uchazečích, ze kterých ve druhém kole vybere nového ředitele veřejnoprávní stanice. Rada výběrové řízení vyhlásila letos na konci března. Zatím není zcela zřejmé, kdo se bude vedle dosavadního ředitele ČT Jiřího Janečka o místo ucházet.

Podle serveru Týden.cz svůj zájem potvrdila europoslankyně Jana Bobošíková. „Ale uvidím, jestli vzhledem k vrcholící kampani před volbami do evropského parlamentu vůbec stihnu projekt odevzdat,“ řekla Bobošíková, která z televize odešla po stávce na přelomu let 2000 a 2001.

Současného generálního ředitele nečeká jednoduché klání

Týden rovněž napsal, že o místo ředitele ČT se bude ucházet také Petr Klimeš, který v roce 2003 veřejnoprávní televizi vedl půl roku jako dočasný ředitel. Na jeho projektu se mají údajně podílet bývalý ředitel České televize a pozdější kancléř prezidenta Václava Havla Ivo Mathé a producent Čestmír Kopecký, jenž televizi opustil v roce 1999 a sklízí úspěchy se svou filmovou společností První veřejnoprávní. „Lze očekávat, že v případě Klimešova vítězství by se oba vrátili do televize a zaujali významné posty v jejím managementu,“ napsal Týden.

Výběru nového šéfa ČT bude předcházet volba nových pěti členů rady veřejnoprávní televize, kterým na konci května vyprší mandát. O místa v radě se uchází 38 kandidátů, z toho jsou čtyři dosavadní členové rady. Mezi uchazeči jsou například kritik Josef Mlejnek, mluvčí Eva Jurinová, analytik Vladimír Pikora a publicista a bývalý poradce premiérů Miloše Zemana a Stanislava Grosse Zdeněk Šarapatka. Kandidáti se před týdnem představili poslancům volebního výboru sněmovny.

Jana Bobošíková
Zdroj: ČT24