Z Rady ČT unikly plány kandidátů na ředitele, vedení televize to nevadí

Praha - Plány kandidátů na šéfa České televize, dosud úzkostlivě střežené, už nejsou tajné. V pondělí je na internetové stránce www.all4all.cz zveřejnil syn Radka Mezulánika, člena Rady ČT, která ředitele televize na šest let vybírá. Mezi kandidáty nechybí stávající ředitel ČT Janeček nebo například Jana Bobošíková. O plánech kandidátů se mělo veřejně mluvit až v půlce května, kdy se uskuteční první kolo konkurzu. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Generální ředitel ČT Jiří Janeček nepovažuje tuto událost za nijak zásadní. „Projekty kandidáti již odevzdali a už na nich není možné nic měnit. Jedná se o veřejné výběrové řízení a není důvod, aby veřejnost nevěděla, s jakými záměry jednotliví kandidáti do boje o křeslo ředitele ČT jdou. Každý z kandidátů navíc podepsal souhlas se zveřejněním,“ pro portál ČT24 tak na zveřejnění projektů reagoval mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Radek Mezulánik mladší tvrdí, že informace nemá od svého otce a že je získal sám a legálně. A otec ho podporuje. „Udělal bych to stejně,“ prohlásil s tím, že synovi ověřil autenticitu dokumentů. „Je to přesně to, co jsme dostali jako radní k dispozici,“ uvedl. Díky tomu si tak podle něj všichni mohou udělat obrázek o výběru ředitele ČT sami. Pravost své koncepce potvrdili dosluhující ředitel ČT Jiří Janeček i další kandidát Radomír Pekárek.

Kandidáti na post ředitele mají různé plány 

Janeček ve svém plánu určil sedm strategických cílů. Například větší regionalizaci zpravodajství v souvislosti s digitalizací vysílání, redukci počtu organizačních útvarů či lepší výběr poplatků „novými formami platebního styku“.

Jeden z Janečkových nejvážnějších soupeřů, Petr Klimeš, zase plánuje redefinici vysílacích okruhů - první jako publicisticko-zpravodajský, druhý kulturní, třetí výchovně-vzdělávací a čtvrtý by zůstal sportovní.

Měnit programové zaměření chce i další kandidátka Jana Bobošíková. Podle ní by měl ze sportovní ČT4 postupně vzniknout kanál ČT Lektor, na němž by se sport doplnil „edukativně-kulturním obsahem“. Podle ní má veřejnoprávní televize zrušit reklamu, brát peníze od státu a být „kontrolována Úřadem pro kontrolu hospodářské soutěže“.

Výběrové řízení se ale rušit nebude 

Předseda televizní rady Jiří Baumruk únik dokumentů považuje za nevkusný a zároveň naprosto nestandardní. Rozhodně ale odmítl, že by se kvůli tomu mohlo celé výběrové řízení na nového šéfa ČT zrušit.

Rada otevírala obálky s přihláškami do konkurzu v pátek, přičemž z 22 adeptů radní kvůli chybám v přihláškách tři zájemce vyřadili. V prvním kole rada rozhodne o pěti uchazečích, ze kterých ve druhém kole nového ředitele vybere.