Soud potvrdil Nově pokutu za uříznutou hlavu v seriálu

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokutu 150 000 korun, kterou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila televizi Nova za odvysílání detailních záběrů na uříznutou lidskou hlavu v seriálu Kriminálka Las Vegas. Rada tvrdila, že epizoda vysílaná v květnu 2007 před 22:00 mohla šokovat případné dětské diváky. Nova, respektive společnost CET 21, možné riziko zpochybňovala a proti pokutě se bránila u soudů.

Záběrem na hlavu schovanou v poštovní schránce epizoda populárního seriálu začínala. Pak se hlava objevila ještě na stole patologa. Lékař s kriminalistkou se nad ní radili. Hovořili například o tom, jakým způsobem si oběť malovala obočí a jak pečovala o zuby. Z úst uřezané hlavy vytáhl lékař pinzetou malého hada.

Nova: V Biblických příbězích jsou také uříznuté hlavy

Rada dospěla k závěru, že záběry mohou působit na psychiku nezletilých diváků šokujícím a traumatizujícím dojmem a neměly být odvysílány před 22:00. „Uříznutí hlavy představuje zvrácený způsob vykonání vraždy a může mít na psychiku jedince otupující vliv, zejména při pravidelném přísunu podobných pořadů, přibližujících extrémní svět těžkého zločinu,“ uvedli radní. 

Nova s pokutou nesouhlasila. Pořad se prý vysílal v normálních časech i v zahraničí. Uříznutá hlava údajně není zobrazením násilí, ale jeho následků. Obhajoba televize u soudu mimo jiné argumentovala ilustrovaným vydáním Biblických příběhů Ivana Olbrachta. V knize prý lze taktéž najít uříznuté hlavy. Městský soud v Praze žalobu proti pokutě loni v červenci zamítl.

Vydáno pod