Svobodná Evropa otevírá nové sídlo na Hagiboru

Praha - Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL) dnes slavnostně otevírá své nové sídlo na Hagiboru v Praze 10, kam se v uplynulém půlroce přestěhovalo z někdejšího Federálního shromáždění u Národního muzea. Prvořadým cílem v nové pětipatrové „pevnosti“ je zajistit bezpečnost. O přemístění dál od centra města, odkud stanice vysílala od roku 1995, se začalo uvažovat po teroristických útocích na New York a Washington v září 2001. Od té doby je budova bývalého Federálního shromáždění pod bezpečnostní ostrahou. Od okolí ji dělí betonové zátarasy.

RFE/RL bude mít na Hagiboru nájemní smlouvu na 15 let s možností prodloužení vždy o dalších deset let. Budovu navrhl architekt Jakub Cigler ze studia Cigler/Marani Architects.

Hagibor je nejstřeženějším místem v ČR

Pětipatrové sídlo ve tvaru krychle je nejpřísněji střeženým objektem v České republice a jak loni napsaly Hospodářské noviny, dost možná i v Evropě; dostát musí stejným bezpečnostním kritériím jako velvyslanectví USA.

Z budovy je vidět na židovský hřbitov, ale například nejstřeženější místo objektu, místnost hlavního šéfredaktora, okna vůbec nemá. Návštěvníci musejí projet přes dvoje masivní ocelová vrata, před nimiž jsou velké betonové zátarasy. Mezi nimi jsou auta nasvěcována zespodu, aby strážci mohli lépe kontrolovat jejich pasažéry. Kdyby se nějakému autu podařilo obě brány prorazit, objeví se těžká kovová zábrana. Vstupní dveře neotevřou ani samotní zaměstnanci, pro otevření dveří mezi jednotlivými patry musejí zadávat bezpečnostní kódy.

Svobodná Evropa vysílá pro 30 milionů posluchačů

Stavební práce na Hagiboru začaly v roce 2006. Stěhovat z budovy někdejšího Federálního shromáždění se RFE/RL začalo loni v listopadu. Česká vláda rádiu na stěhování před dvěma lety darovala 1,17 milionu dolarů (tehdy 27 milionů korun). První pořad z nového ústředí odvysílalo Radio Free Iraq na počátku letošního února. Pro 500 zaměstnanců RFE/RL je na Hagiboru k dispozici asi 22 000 čtverečních metrů prostoru.

RFE/RL vysílá pro asi 30 milionů posluchačů v 28 jazycích do 21 zemí, ve kterých Spojené státy chtějí podporovat demokracii, například do Ruska, Běloruska, Iráku, Afghánistánu, Tádžikistánu nebo Turkmenistánu. USA rádio také financují.

Vydáno pod