Počet majitelů set-top boxů se rychle zvyšuje

Praha - Set-top box k příjmu digitálního pozemního signálu si již pořídila více než pětina tuzemských domácností, přičemž na začátku loňského roku to bylo jen sedm procent. Podíl domácností, které si pořídily televizi s digitálním tunerem, se po Vánocích více než zdvojnásobil na sedm procent. Téměř čtvrtina bytů sleduje vysílání přes LCD televizi a 6,5 procenta přes plazmovou TV. Podíl domácností s možností sledovat vysílání ve vysokém rozlišení HD se za rok zvýšil pětkrát na 11,3 procenta. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mediaresearch prezentovaného na konferenci Milníky digitální televize.

Zatímco v lednu minulého roku měly téměř dvě pětiny bytů možnost sledovat maximálně čtyři programy, nyní je to jen kolem 20 procent a naopak 40 procent domácností sleduje 26 a více kanálů, většinou prostřednictvím kabelové televize nebo satelitu.

Podle ředitele společnosti Skylink Jaromíra Glisníka by se měl letos podíl uživatelů satelitu v Česku zvýšit o deset procentních bodů na 34 procent, kabelové televize mají mít zhruba šestnáctiprocentní podíl. Většina analogových vysílačů by pak v Česku měla být vypnutá do roku 2012.