Rada ČT odložila výběr kandidátů na ředitele televize

Praha - Rada České televize dnes nevybrala pět kandidátů na ředitele České televize, a odsunula tak první kolo výběrového řízení. Podle předsedy Jiřího Baumruka by rada měla volit nového šéfa veřejnoprávní televize až v novém složení. Pěti radním končí koncem května mandát. Ve výběrovém řízení je nyní 19 adeptů včetně současného ředitele Jiřího Janečka. S odložením volby souhlasila převážná většina radních, proti nebyl nikdo, dva se zdrželi hlasování.

„Považoval bych za nadbytečné, aby to bylo teď,“ uvedl Baumruk. Podle Baumruka by se rada měla k volbě vrátit na zasedání 3. června, kterého by se měli zúčastnit již nově zvolení radní. Ti prý již vyjádřili názor, že obě kola volby by měla rada provést v novém složení.

Současnému řediteli Janečkovi končí mandát v půlce července a 28. května končí funkční období pěti radním. Člen rady Josef Jařab na funkci rezignoval už v březnu. Nové radní volí poslanci, kteří zatím vybrali tři nové členy. Zbývá tak obsadit tři místa v radě. Pokud nebude nový ředitel ČT vybrán do července, kdy Janečkovi končí mandát, vedl by televizi prozatímní nástupce.

Podle Baumrukova vyjádření v Lidových novinách je „krajně nepravděpodobné“, že by rada vybrala nového ředitele v nynějším složení. Předseda volebního výboru sněmovny Petr Tluchoř nedávno řekl, že konečný výběr ředitele by měla provést již obměněná rada.

Janeček má největšího konkurenta v Klimešovi

O nejvyšší post ČT se uchází například europoslankyně Jana Bobošíková, bývalý prozatímní ředitel ČT Petr Klimeš či výkonný ředitel hudební stanice Óčko Hynek Chudárek.

Za kandidaturou Petra Klimeše stojí bývalý ředitel ČT Ivo Mathé. Klimeš ve svém projektu „Nová ČT“ upřednostňuje větší profilaci jednotlivých kanálů, každý z nich by navíc dramaturgicky a producentsky vedl tzv. intendant.

Janeček chce naopak program více zacílit na menšiny, vytvořit prostor pro mladé a nezávislé tvůrce, více regionalizovat zpravodajství a v letech 2009-2015 hodlá ušetřit přes 4,5 miliardy korun restrukturalizací instituce.

Jiří Janeček
Zdroj: ČT24