Francouzský parlament přijal zákon proti pirátství na internetu

Paříž - Francouzský Senát odhlasoval přijetí zákona, umožňujícího odpojit od internetu ty uživatele, kteří nelegálně stahují filmy nebo hudbu. Poté, co v úterý text odsouhlasili také poslanci Národního shromáždění, dneškem se tak schvalovací procedura definitivně uzavřela. Norma by se měla začít uplatňovat od podzimu. Modemy zneužívané internetovými piráty mají být po několikerém předchozím upozornění nejen odpojeny od celosvětové počítačové sítě na dva měsíce až na rok, ale jejich uživatelé budou muset dál platit poplatky za připojení k internetu.

Proti zákonu je většina opozice v čele se socialisty, kteří zákon kritizují jako příliš tvrdý a hodlají se obrátit na ústavní soud, aby zhodnotil, zda tím není porušeno základní lidské právo na informace. Pravicová většina se ale domnívá, že toto právo není nadřazeno zákonu o ochraně duševního vlastnictví. 

Přijímání kontroverzního zákona nebylo jednoduché - před měsícem jej dolní komora parlamentu zamítla, protože v době hlasování byla v sále jen hrstka poslanců a většina z nich opozičních. Tentokrát vládní Svaz pro lidové hnutí neponechal nic náhodě poté, co poslancům za prvotní neúspěch vyčinil prezident Nicolas Sarkozy, který se o něj přednostně zasazoval.