Novým vydavatelem Literárních novin je Litmedia

Praha - Novým vydavatelem Literárních novin se stala společnost Litmedia, jejímž majoritním vlastníkem je Miroslav Pavel. Dosavadní vydavatel týdeníku, občanské sdružení Právo, solidarita a informace (PSI), bude menšinovým podílníkem nového vydavatele. „Rozhodli jsme se najít pro Literární noviny strategického partnera, který díky své profesionalitě zajistí tomuto titulu ve stále složitějším mediálním prostředí stabilitu a rozvoj,“ uvedl Jan Mládek z PSI.

Občanské sdružení PSI se majitelem Literárních novin, které v Česku vycházejí s přestávkami víc než 50 let, stalo teprve v únoru. Předchozím vydavatelem bylo občanské sdružení Centrum pro média a demokracii. V souvislosti s vazbami PSI na sociální demokracii se spekulovalo o tom, že časopis bude pod novým vydavatelem mít blízko k ČSSD.

Sobotka: ČSSD chtěla Literárním novinám pomoci přežít

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že sociální demokracie neměla nikdy v úmyslu k sobě Literární noviny připoutat. Vnímá však jejich značku jako významnou a chtěla přispět k jejich zachování. „Takže jsme se snažili Literárním novinám vždy pomoci k tomu, aby přežily. A jestliže dnes Literární noviny našly určitého strategického partnera, pak s tím je sociální demokracie spokojena,“ dodal.

Pavel je bývalý předseda dozorčí rady vydavatelství Economia a jeho bývalý minoritní akcionář. Loni v červnu se stal předsedou představenstva vydavatelství Vltava-Labe-Press (VLP) a zároveň generálním ředitelem společnosti.