Hospodářské noviny vyšly s novou grafikou, chtějí být modernější

Praha - Hospodářské noviny dnes vyšly v nové grafické úpravě, částečně se změnil také jejich obsah. Deník vsadil na atraktivnější a modernější vzhled. Přehlednější by měl být podle šéfredaktora listu Petra Šimůnka také obsah novin. Při práci na nové grafické podobě se HN spojily se společností Cases i Associats z Barcelony. „Tahle společnost navrhovala například design novin jako Independent, Corriere della Serra nebo největších evropských byznysových novin Il Sole 24 Ore,“ uvedl Šimůnek. Na titulní straně tmavě modrou barvu vystřídal její jasnější odstín. Výraznější jsou například titulky článků, které nyní odděluje více grafických prvků.

Hospodářské noviny chtějí srovnat krok se světovým tiskem

Odborníci na problematiku médií se shodují, že v případě deníků je běžné po několika letech měnit takzvaný layout i modernizovat a zdokonalovat obsahovou stránku. „Inovace by HN mohly posunout blíže současnému světovému vývoji, trendům a standardům grafické úpravy ekonomických listů. Nový design listu je hlavně důsledkem příchodu nového vlastníka v minulém roce. Dochází k němu po delším období, kdy vnější podoba listu byla stejná a stagnovala,“ podotkl Milan Šmíd z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK. 

Hospodářské noviny vydává společnost Economia, a.s., která je největším vydavatelstvím ekonomických a odborných periodik v České republice, podniká také na Slovensku prostřednictvím své dceřiné společnosti Ecopress. Byla založena v roce 1990 a od roku 1994 do srpna 2008 byla jejím hlavním akcionářem Verlagsgruppe Handelsblatt. V současné době vlastní většinový podíl Economie společnost Respekt Media, jejímž jediným akcionářem je investor Zdeněk Bakala.