ČT hrozí ztráta, nový ředitel bude muset šetřit

Praha - České televizi hrozí, že jí za rok a půl dojdou peníze. Ještě letos se prý může stát, že její vedení bude muset šetřit a propouštět. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. ČT se přitom po finanční stránce na první pohled daří. Televize už několik let pracuje s vyrovnaným rozpočtem a částka vybraných koncesionářských poplatků se neustále zvyšuje. Management ČT ale nyní přiznává, že televizi čekají velké problémy.

ČT musí nyní platit souběžně jak ustupující analogové, tak i digitální vysílání. Množství peněz polyká také rostoucí počet vysílacích hodin. Vedení televize svádí problémy také na rostoucí ceny energií, práce a na inflaci. A veřejnoprávní televize také v příštích letech přijde o reklamu, jak jí ukládá zákon.

„Bodem zlomu, kdy se začnou čerpat peníze, které má televize 'stranou' ve fondu televizních poplatků, je přelom let 2010 a 2011. Mezi roky 2013 a 2014 bude fond prázdný,“ řekl obchodní ředitel ČT Robert Kvapil.

Podle předsedy Rady ČT Jiřího Baumruka nejsou zprávy o hrozících ztrátách ČT v budoucích letech překvapivé. Dodal, že jde o výsledek výhledů, které se průběžně zpracovávají. Současný generální ředitel ČT Jiří Janeček podle něj nic nezanedbal. „Naopak, snaží se ztrátám předcházet,“ řekl Baumruk.

Také Janeček, kterému nyní končí funkční období, podle listu uznává, že financování televize není v pořádku. „Víme, že i když máme rezervy, v roce 2011, 2012 nám budou peníze na chod televize chybět,“ uvedl Janeček.

Na razantní škrty tlačí podle HN i politici, v jejichž rukou je volba generálního ředitele. Hospodaření ČT je tématem pro všech 18 kandidátů do volby ředitele. Všichni slibují šetření. Janeček pak mimo jiné také propouštění.

„Jiří Janeček už má připravenou dlouhodobou strategii, která by měla České televizi umožnit kritické období zvládnout. Radě České televize bude 3. června tento projekt představen. Jedná se o soubor opatření, která by měla eliminovat riziko, že se ČT postupně propadne do ztrát v řádech miliard korun,“ řekl čt24.cz tiskový mluvčí ČT Ladislav Šticha.