Cenu K. H. Borovského získal Reisenauer, uspěl i reportér ČT Bruštík

Havlíčkův Brod - V prostorách Staré radnice města Havlíčkův Brod se udělovaly novinářská ocenění. Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského získal za rok 2008 Pavel Reisenauer z týdeníku Respekt. Výroční cenu mu Nadace Český literární fond udělila za jedinečnou výtvarnou reflexi domácího i světového dění. Držiteli Novinářských křepelek, cen pro žurnalisty do 33 let, se stali zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová a reportér České televize Antonín Bruštík. Informovala o tom Helena Hájková z nadace.

Kabrhelová získala Novinářskou křepelku za profesionální start na náročném postu zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu v Rusku a okolních státech. Bruštíka nadace ocenila za televizní zpravodajství z regionu Karlovarska s významným celospolečenským přesahem.

„Z ceny mám samozřejmě radost, ale je zajímavé, že jsem ji dostal přesto, že nejsem novinář,“ řekl Reisenauer, autor obálek a dalších kreseb v Respektu. Celý článek, jehož se má kresba na obálce týkat, prý dostane jen v lepším případě, většinou má zadaný jen námět a pár tezí, a je rád, když se to během kreslení nezmění. „Na vlastní kresbu mám dva až tři dny, čili všechny obrázky jsou naprosto nehotové,“ postěžoval si Reisenauer s úsměvem.

Kabrhelová pokládá získání Novinářské křepelky za povzbuzující ocenění celého zahraničního zpravodajství Českého rozhlasu. Práce v Rusku s sebou podle ní přináší složitější podmínky, vedle nutné orientace v cizím prostředí se musí vyrovnat i s tamním byrokratičtějším systémem. Bruštík zase ocenil všechny, kdo se nebojí veřejně na kameru mluvit a poukazovat na neférovosti, které se dějí. „Těm lidem často hrozí problémy, někdy i ztráta zaměstnání, ale bez nich by se o některých kauzách veřejně nevědělo,“ řekl a neopomněl dodat: „Je to pro mě velká pocta. Ocenění beru jako uznání práce všech regionálních zpravodajů České televize.“

„Je příkladným novinářem minimálně v pečlivosti a poctivosti. Kdyby všichni novináři z něj měli aspoň špetku, bylo by to úžasné,“ řekl s úsměvem vedoucí redaktor regionálního zpravodajství České televize Adam Komers.

Novinářské ceny uděluje správní rada nadace na návrh odborné poroty, v níž zasedli Jana Šmídová, Ivan Hoffman, Adam Komers, Miroslav Konvalina, Jan Lukeš, Martina Riebauerová a Michal Růžička. Hlavní novinářskou cenu nadace dotuje 50 000 korunami. S Novinářskými křepelkami, které předává město a kraj Vysočina, je spojena symbolická částka 3333 korun. Nadace rozhoduje o výročních cenách za mimořádná díla umělecké, vědecké a novinářské tvorby. Novinářskou cenu udělila podvanácté, od roku 2000 v Havlíčkově Brodě.

Česká televize má více než desítku oceněných. Mezi nimi jsou například:Jiří Podlipný, Daniela Drtinová, Václav Moravec a ze zahraničních zpravodajů například Hana Scharffová a Michal Kubal.