ČT nebude vysílat spot Národní strany a podá trestní oznámení

Praha - Národní strana představila v předvolebním vysílání České televize spot, v jehož úvodu uvádí: „Konečné řešení otázky cikánské, které předložila Národní strana, je návodem pro všechny evropské státy.“ V klipu jsou rovněž zmínky o parazitování či černém rasismu. Klip televize vysílala dnes poprvé spolu se spoty dalších stran, hnutí a uskupení kandidujících do Evropského parlamentu. Vedení veřejnoprávního média se rozhodlo podat na Národní stranu trestní oznámení a spot přestane vysílat. Kriticky se vyjádřili i premiér Jan Fischer s ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem. Ten vyzval ministra vnitra, aby podnikl kroky k postavení strany mimo zákon.

Česká televize musí ze zákona vysílat všechny spoty. „Zákon nám to nařizuje. Musíme vysílat spoty podle vylosovaného pořadí a rozsahu, jaký nám strany dodají,“ řekl mluvčí televize Ladislav Šticha. Podle něj se problém s Národní stranou opakuje nejméně podruhé. „Česká televize se s tím lidsky a morálně nechce smířit,“ uvedl Šticha. I proto vedení televize v čele s Jiřím Janečkem podává na Národní stranu trestní oznámení. Nyní je podle mluvčího celá věc v rukou právníků.

Janeček spot nechá z obrazovek na vlastní odpovědnost stáhnout

Generální ředitel Jiří Janeček se poté, co zhlédl volební spot Národní strany, rozhodl dát příkaz k okamžitému zastavení vysílání tohoto klipu na obrazovce České televize. Upozornil, že to činí na vlastní odpovědnost. Národní strana má podle něj možnost dodat náhradní spot. „Česká televize se nemůže jakýmkoliv způsobem podílet na rasismu a xenofobii,“ uvedl Janeček ve svém prohlášení.

Spot je sestříhán především z fotografií Romů, které jsou prokládány větami o konečném řešení cikánské otázky, národních zájmech, černém rasismu a dalších tématech, která nacionalisté rozvíjejí. Temný podkres tvoří hudba finské skupiny Apocalyptica. Strana o sobě tvrdí, že „brání nás i naše rodiny“, spot je pak zakončen optimistickým snímkem předsedkyně Petry Edelmannové, k jejíž volbě vyzývá.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál uvedl, že má ze zákona povinnost od dnešního dne odvysílat předvolební spoty uskupení a stran, které kandidují do EP, ale že některé spoty obsahují rasově nesnášenlivé a xenofobní výroky. Radiožurnál oznámil, že se od nich důrazně distancuje a zvažuje právní kroky, které by zabránily porušování zákona. Také právní poradci České televize mají o dnešním rozhodnutí Jiřího Janečka jasné mínění. „Od Národní strany je možné očekávat žalobu na neplatnost voleb, nedáváme však těmto pokusům jakékoliv šance. Jde o vážné porušení zákona, na kterém se nemůžeme podílet. Dáme straně prostor, pokud si připraví náhradní spot, který ovšem musí být legální,“ uvedl právník ČT Martin Elger.

Národní stranou se začne zabývat i ministerstvo vnitra

Premiér Jan Fischer a ministr pro lidská práva Michael Kocáb se k předvolebnímu spotu krajně pravicové Národní strany, který je zaměřen proti Romům, vyjádřili kriticky. Jeho zveřejněním byly podle nich naplněny trestné činy podněcování k nenávisti ke skupině osob a hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení. Uvedli to ve společném prohlášení, které novinářům přednesl Kocáb. Zároveň vyzvali ministra vnitra Jana Pecinu, aby se případem začal zabývat.

„Zítra okamžitě vyzvu své úředníky, aby v té věci začali konat. Pokud bude dostatek argumentů, zahájíme kroky k tomu, abychom navrhli vládě podání žádosti na Nejvyšší správní soud o zakázání této strany,“ reagoval ministr vnitra Pecina.

Politolog a odborník na pravicový extremismus Miroslav Mareš soudí, že věta „'Stop jejich nárokové a kořistnické mentalitě' byla relevantní i z hlediska hanobení národa, rasy a přesvědčení. Jde o paušalizované odsouzení celého národa, což už může hranu zákona opravdu překročit.“

Spoty v termínu nedodalo hned deset uskupení

Deset stran z 33 své videonahrávky televizi nedodalo, včetně sociální demokracie. Strana Spojení demokraté-Sdružení nezávislých pak čteným textem lidem sdělila, že odstupuje z voleb ve prospěch koaliční kandidátky, kterou sestavilo hnutí Starostové a nezávislí.

Vedle ČSSD své předvolební šoty televizi nedodali v termínu Zelení, Nezávislí, koalice Nejen hasiči a živnostníci s učiteli do Evropy, Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska), Sdružení pro republiku-Republikánskou stranu Československa, Libertas.cz, Dělnická strana, Demokratická strana zelených a Lidé a politika. Místo toho si diváci mohli přečíst jen nápis se sdělením, které straně byl vysílací čas vyhrazen.

Kandidující seskupení mají podle volebního zákona nárok na celkem 14 hodin vysílacího času jak v televizi, tak v rádiu. Volební uskupení mohou tohoto času využít k představení svého programu a kandidátů. Podle expertů na výzkum veřejného mínění a psychologii tato propagace výsledky voleb výrazně neovlivní.