Dělnická strana podala trestní oznámení na šéfa Českého rozhlasu

Praha - Krajně pravicová Dělnická strana podala trestní oznámení na ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka kvůli rozhodnutí nevysílat některé z jejích volebních spotů. Kasík se podle strany dopustil trestného činu maření přípravy a průběhu voleb nebo referenda. Mluvčí Českého rozhlasu Eva Tichá řekla, že rozhlas zákon neporušil. Kroky obou médií podpořili Romové v otevřených dopisech, které předsedům Rady České televize a Rady Českého rozhlasu zaslal místopředseda Rady vlády pro záležitosti romské komunity a předseda romského sdružení Dženo Ivan Veselý.

Vedení Českého rozhlasu se ve čtvrtek rozhodlo neodvysílat některé volební spoty nacionalistické Národní strany a Dělnické strany. Strany dodaly rozhlasu každá tři varianty spotů. U dvou z nich ale vedení Českého rozhlasu dospělo k závěru, že by jejich odvysíláním mohly být porušeny zákony. Šéf České televize Jiří Janeček se ve středu rozhodl nevysílat spot Národní strany, v němž strana nabídla „konečné řešení otázky cikánské“. Česká televize ve čtvrtek kvůli klipu podala trestní oznámení. Ve spotu se střídají záběry romských rodin a dětí s hesly jako Stop černému rasismu, Ne protežování cikánů nebo Nechceme mezi sebou černé rasisty.

Obě strany tvrdí, že média porušila zákon

Dělnická strana v trestním oznámení uvedla, že na základě zákona o volbách do Evropského parlamentu mají veřejnoprávní média povinnost odvysílat volební spoty jednotlivých stran. „My jsme jim umožnili vysílat jeden z těch tří spotů. U dvou spotů vznikla obava, že bychom porušili zákon. My jsme zákon, který nám přikazuje umožnit každé straně mít nějaký časový úsek ve vysílání, neporušili,“ řekla dnes mluvčí Českého rozhlasu Eva Tichá. Dělnická strana klipy zveřejnila na svých internetových stránkách. I Národní strana se chce proti postupu médií bránit. Zemský místopředseda strany Radoslav Laš ve čtvrtek uvedl, že v úvahu podle něho připadá trestní oznámení, předběžné opatření soudu nebo podání žaloby na zneplatnění voleb.

Ministr vnitra Martin Pecina se rozhodl, že navrhne vládě, aby podala k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zákaz činnosti obou ultrapravicových stran. Rozpuštění Dělnické strany navrhla vláda již loni s tím, že porušuje zákony a je blízká krajně pravicovým uskupením, zejména neonacistickému Národnímu odporu. Soud začátkem března návrh zamítl s tím, že neobsahoval dostatek přesvědčivých důkazů.

Národní strana
Zdroj: ČT24