Z1 skončila loni se ztrátou stovek milionů korun

Praha - Soukromá zpravodajská televize Z1 skončila v loňském roce se ztrátou stovek milionů korun. Lidovým novinám to řekl generální ředitel stanice Martin Mrnka. Podle něj to vyplývá ze zatím nezauditované účetní uzávěrky za rok 2008, kterou zpracoval provozovatel Z1, společnost První zpravodajská. Jde o hospodaření za prvních sedm měsíců vysílání, Z1 totiž odstartovala přesně před rokem. Mrnka výši ztráty neupřesnil. Patrik Tkáč, partner finanční skupiny J&T, která stanici vlastní a financuje, mluvil už dříve v souvislosti se Z1 o roční ztrátě 200 milionů Kč.

První rok byl poznamenán hlavně startovními výdaji. „Byla tam masivní investice do technologie, do programu,“ řekl Mrnka. Z1 přitom začínala krátce předtím, než i na českou ekonomiku dolehly důsledky globální krize. Ještě v únoru proto počítala, že letos bude závislá na penězích od investora a z inzerce bude dostávat ne víc než pár procent. Snížila proto tehdy náklady na třetinu a propouštěla, píšou. 

Mezitím se prý trh stabilizoval a situace se zlepšuje. Z reklamy teď Z1 dokáže podle Mrnky sehnat zhruba pětinu svých celkových nákladů. „Do budoucna počítáme s jejím dalším vývojem směrem nahoru,“ řekl novinám Mrnka. Asi 55 procent příjmů jí letos zajišťují mediální agentury Media master, AT Media a BPM, zbytek si televize shání vlastními silami.

Finančníci z J&T chápou svou televizi jako nástroj nepřímého vlivu, a podle Tkáče se jim proto vyplatí dotovat Z1 dvaceti až třiceti miliony korun ročně. „Koncem roku to zhodnotíme a rozhodneme se, zda do televize pustíme dalších 200 milionů. Měřítkem určitě bude, jestli se najdou inzerenti. Když se to nepovede, tak Z1 zavřeme,“ řekl novinám Tkáč.