Ficovy webové stránky po spuštění napadli hackeři

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) se  zařadil k politikům, kteří se snaží oslovit voliče prostřednictvím internetových stránek. Jeho web premiersr.sk však po několika hodinách napadli počítačoví hackeři a pozměnili jejich obsah. Na premiérovy stránky umístili například interaktivní hru, ve které mohli návštěvnici fackovat Fica i minulého premiéra Mikuláše Dzurindu. Na webu byl také vystaven parodický hudební klip redaktora Sme Tomáše Hudáka. Hackeři zneužili údajně chybu v kódování stránky, která jim umožnila web ovládnout, napsal portál deníku Sme.

K útokům na internetové stránky politiků na Slovensku došlo i v době nedávné prezidentské kampaně. Tehdy se hackerům podařilo pozměnit stránky prezidenta Ivana Gašparoviče a také jeho protikandidátek Ivety Radičové a Zuzany Martinákové.

Útoky na internetové stránky politiků a stran se objevily i v Česku. Podle serveru iHNed.cz napadli 22. května hackeři web sociálních demokratů (ČSSD), kteří na něj umístili klip z videoportálu YouTube s názvem Předvolební hymna - aneb začněte se bát. Na něm je mimo jiné zobrazen předseda strany Jiří Paroubek po boku komunistických vůdců Josefa Stalina a Klementa Gottwalda.