Kauzu českých internetových pirátů začal projednávat soud

Praha - Česko se možná zařadí k dalším státům, kde soudy proti počítačovým pirátům přitvrdí. Odvolací soud by měl projednat případ tří mladíků, kteří v prostorách Akademie věd provozovali servery na sdílení nelegálního obsahu. Muži se odvolali poté, co dostali trestním příkazem roční podmínku. Od soudu teď mohou odejít jen s pokutou nebo i s dvouletým vězením. Způsobili škodu přes 35 milionů korun. Dva ze tří obžalovaných odmítli před soudem vypovídat. Podle Markéty Prchalové z České protipirátské unie jde o první případ porušení autorských práv, který se dostal až před soud.

Policisté objevili servery loni v dubnu v prostorách Akademie věd, které prý využívá soukromá firma. Podezřelí měli využít rychlého internetového připojení v budově Ústavu termomechaniky. Podle staršího vyjádření Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) se z počítačů s více než 20 disky nelegálně šířila hudba, filmy a počítačové hry.

„Soud má jednu velkou výhodu, a to je medializace. Popularizuje to stahování, takže díky těmto kauzám se stahuje víc, než se stahovalo předtím,“ míní šéfredaktor časopisu Marketing & Média Daniel Köppl. Podle něj je evidentní, že pohled na autorská práva ve filmovém průmyslu je překonaný a zůstává jen otázkou, jak průmysl najde nové zdroje pro své financování. Köppl uvedl, že se možná změna přiblížila: „Už jsou zde náznaky, že velká filmová studia uvažují o uvolnění práv, aby mohly být filmy sdíleny na internetu.“

Podobný soud se odehrál ve Švédsku v půlce dubna. Čtyři spoluzakladatelé internetového portálu odešli od soudu za porušování autorských práv s ročním vězením, zaplatit mají v přepočtu 70 milionů korun odškodného, což jim přineslo sympatie mladých lidí, kteří nesouhlasí s tvrdými postihy za nelegální stahování. Na jejich obranu vznikla politická strana, která pak v evropských volbách získala víc než 7 % hlasů. Podobné uskupení vzniklo i u nás, zatím čeká na registraci.

Vypovídal jen jeden z obžalovaných

Soud se pokusil vyslechnout všechny tři obžalované, z nichž dva vypovídat odmítli. Třetí uvedl, že zbylé dva muže nezná, nikdy zařízení nespravoval, neprovozoval a popírá jakýkoli přístup k počítačům nebo uložišti dat na půdě Akademie věd ČR. Podle svých slov byl inkriminované době nezaměstnaný a v evidenci úřadu práce. Vypověděl, že mu kriminalisté zabavili osm počítačů a podle něj v nich nebylo nalezeno nic, co by souviselo s trestnou činností.

Podle znalce z oboru kybernetiky byly operační systémy upraveny tak, aby se nepoznalo, kdo a kdy data stahoval. „Na servery měly přístup desítky osob, které měly potřebné přihlašovací údaje,“ řekl znalec. Servery s nelegálními daty navštěvovala podle něj asi třicítka osob pod různými přezdívkami.

Nelegální stahování z internetu
Zdroj: ČT24