Virgin Media umožní stahování hudby za předplatné

Londýn - Britský operátor kabelové televize Virgin Media zavede předplatné na neomezené stahování hudby. Společnost uvedla, že partnerem jí bude největší hudební vydavatelství Universal. Uživatelé Virgin Media se širokopásmovým připojením budou moci za poplatek poslouchat a stahovat si tolik hudebních nahrávek, kolik budou chtít. Podniky spustí tuto službu později během letoška. Oba podniky uvádějí, že jde o vůbec první takové partnerství mezi operátorem kabelové televizní sítě a hudebním vydavatelstvím.

Stahování bude ve formátu MP3, takže skladby bude možné poslouchat na většině digitálních přehrávačů včetně iPodů i v mobilních telefonech.

Virgin dodala, že bude v rámci spolupráce s hudebním průmyslem předcházet pirátskému kopírování hudby. Ve zprávě uvedla, že bude uživatele v tomto směru vzdělávat, a v opakovaných krajních případech internet uživateli odpojí. Virgin přesto dodává, že nikdo nebude odpojen nastálo, napsala agentura Reuters.

Možná budoucnost hudebního trhu

Hudební průmysl se snaží s nelegálním stahováním hudby bojovat. Příjmy z prodeje digitálních nahrávek loni vzrostly o čtvrtinu na 3,7 miliardy dolarů, uvádí Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI). Legální prodej, přestože roste, zdaleka nenahrazuje ztráty v miliardách dolarů, které způsobují nahrávacím společnostem pirátské kopie. Odhaduje se, že 95 procent nahrávek, které se elektronicky stáhly, obešlo autorská práva.

Předseda IFPI John Kennedy dodává, že dohoda Virgin-Universal je právě příkladem partnerské spolupráce mezi hudební společností a poskytovatelem internetu, jaké by měly zformovat budoucnost hudebního trhu. IFPI dříve dodavatele internetu kritizovala za to, že zneužívali děr v autorském právu, které nedovolovaly piráty zastavit.