Poslanci navrhli do Rady ČT Nájemníka, Voráče a Řeháka

Praha - Poslanci ze sněmovního volebního výboru dnes navrhli tři možné kandidáty na volné místo v Radě České televize. Poslanecká sněmovna by měla vybírat z kandidátky, kam výbor zařadil Jiřího Voráče, Tomáše Řeháka a Václava Nájemníka. Jeden z nich nahradí v radě Jana Jařaba, který na své místo letos rezignoval kvůli několikaměsíčnímu přednáškovému cyklu na Linfield College v americkém Portlandu. Informace sdělil předseda výboru, poslanec Petr Tluchoř (ODS).

Jařabova nástupce volila sněmovna již v květnu, ale nevybrala ho. Nejblíže měl k tomuto místu bývalý poslanec Nájemník. Nového člena sněmovna zvolí na dobu zbývající do konce Jařabova původního funkčního období, tedy do 19. března 2014. Rada má 15 členů, jejichž funkční období je šest let. Vždy po dvou letech se třetina rady obměňuje.

Sněmovna v květnu obsadila pět ze šesti míst v radě, která měla zaplnit. Staronovým radním zvolila jejího současného místopředsedu Jana Prokeše, k němuž přidala režiséra Jiřího Kratochvíla. Tři členy rady vybrala sněmovna už o týden dříve, stali se jimi bývalý senátor ODS Josef Pavlata, Petr Koutný a někdejší mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič.

Vydáno pod