Koncem září se vypíná analogové vysílání z Krašova do čtyř krajů

Plzeň - Nejvýkonnější a nejvyšší vysílač na západě, Krašov na severu Plzeňska, ukončí 30. září analogové televizní vysílání a poté bude vysílat hlavně do Plzeňského a Karlovarského, ale také Ústeckého a Středočeského kraje jen digitálně. Přechod na digitální vysílání se týká lidí, kteří přijímají zemské analogové televizní vysílání pomocí antény, což je 80 procent občanů Česka. Nedotkne se těch, kteří využívají satelit, kabelový příjem nebo internet. Novinářům to dnes řekl národní koordinátor pro digitální vysílání Zdeněk Duspiva.

České Radiokomunikace (ČRa) vypnou 30. září před půlnocí analogové vysílání programu ČT1 a Novy, loni 31. října ukončily vysílání ČT2. Ve stejném termínu zastaví transmisi analogového signálu další, větší vysílač Krkavec u Plzně. „Západní Čechy skončí s přechodem na digitalizaci hned jako druzí po Praze, kde letos 30. dubna skončilo bez problémů analogové vysílání z vysílače Žižkov,“ uvedl Duspiva. Digitálním signálem má být pokryto 95 procent území regionu.

Krašov vysílá digitálně od října souběžně s analogovým přenosem. „Diváci proto mohou vyřešit přechod na digitální vysílání už nyní a užívat si všech jeho výhod, především rozšířené bezplatné programové nabídky,“ uvedl Duspiva. Západočeši už mohou také přijímat nový druh signálu z Německa, které přešlo na digitalizaci loni.

Přechod na digitální vysílání mohou lidé vyřešit kabelovou, satelitní nebo IPTV televizí (přes pevné linky) nebo zakoupením set-top boxu či nového televizoru s vestavěným digitálním tunerem. Piktogramy označující konec vysílání se na obrazovkách objeví od srpna.

Digitalizace provází region už tři roky

Přechod na digitální vysílání se v Plzeňském kraji odehrává už třetím rokem. První zahájil digitální vysílání koncem roku 2007 Vraní vrch na Domažlicku. Letos v říjnu tam skončí ještě analogové vysílání Novy, koncem února 2010 ho ČRa vypnou na Svatoboru na Sušicku. Vypnutí analogového nyní čeká po Žižkově a Krašově koncem října Prahu-Cukrák.

V případě jakýchkoli problémů s příjmem mohou diváci směřovat své dotazy nejlépe na informační linku Národní koordinační skupiny na telefonním čísle 800 90 60 30. Dále mají k dispozici stránky digitalne.tv a webové stránky České televize, na kterých je informacím k digitalizaci věnován velký prostor.

Digitalizace v Česku - červen 2009
Zdroj: ČT24/ČTK