Dokončení budovy ČRo se může posunout na příští rok

Praha - Dokončení rekonstrukce historické budovy Českého rozhlasu v Praze se může posunout z konce listopadu na začátek příštího roku. Na zasedání rozhlasové rady to uvedl její člen Tomáš Ratiborský. Podle něj vedení rozhlasu radu nedostatečně informuje o stavu stavby. Dodavatelská firma například v červnu vedení rozhlasu poslala dopis, ve kterém hrozí zastavením dokončovacích prací při nevyřešení několika bodů. Upozornil také na růst více nákladů, které se mají pohybovat kolem 100 milionů Kč nad schválených 524 milionů.

Vedení rozhlasu má podle generálního ředitele Václava Kasíka pro jednání s dodavatelem svou taktiku. Připustil, že se firma snaží rozpočet stavby navýšit a management se tomu snaží v neoprávněných případech čelit. Během rekonstrukce se ale objevila potřeba stavebních zásahů, se kterými projektant nepočítal. Rozhlas dosud firmě zaplatil 345 milionů korun a běží splatnost na dalších 50 milionů. 

Kolaudace zhruba čtyř pětin budovy skončila minulý týden, což znamená proti plánu asi měsíční skluz. Do konce listopadu má být dokončena fasáda, termín dokončení několika studií ještě zhotovitel neuvedl.

Ředitel Kasík pokračuje dál. Zatím

Přes znatelné napětí mezi Kasíkem a radou dnes radní o odvolání generálního ředitele nejednali, jak spekulovala některá média. Vedle nedostatečného informování o postupu rekonstrukce a malé razanci při jednáních se zhotovitelem radní Kasíka viní například z manažerského pochybení při uzavírání mandátních smluv při prodeji objektu rozhlasu v Peci pod Sněžkou. To se má projevit na snížení jeho odměny za minulý rok. 

Budova Československého rozhlasu byla na tehdejší Fochově třídě slavnostně otevřena v prosinci 1933 a rozhlas v ní sídlí dodnes. Podle dřívějších informací ČRo se na budovu od 50. let minulého století takřka nesáhlo. Výsledkem největší rekonstrukce v historii budovy, která začala v roce 2007, má být ucelený rozhlasový komplex ohraničený ulicemi Vinohradská, Balbínova a Římská.

Václav Kasík
Zdroj: ČT24/Český rozhlas