Pirátská zátoka pomáhá na internetu proti íránské cenzuře

Stockholm - Íráncům, kteří nesouhlasí s výsledky tamních prezidentských voleb a chtějí bez cenzury používat internet, hodlá pomoci švédský portál The Pirate Bay (Pirátská zátoka). Uživatelům totiž umožňuje pohybovat se po síti a vyjadřovat se na ní anonymně. Portál nabízí stahovat z internetu zdarma filmy, hudbu a hry, které jsou jinak chráněny autorskými právy. Čtveřici provozovatelů za to před nedávnem soud potrestal vězením a pokutou, verdikt však není pravomocný. Piráti uspěli také v nedávných evropských volbách a zástupce Pirátské strany tak usedne v Evropském parlamentu.

The Pirate Bay nyní změnila své logo. V něm je teď jméno The Persian Bay neboli Perská zátoka a nápis „Klikni sem na pomoc Íránu“. Pokud to člověk udělá, dostane se na stránky iran.whyweprotest.net. Na nich najde návod a přesměrování, díky nimž se může po internetu pohybovat anonymně. Místo, odkud se připojil, by mělo zůstat skryto. 

Provozovatelé uvádějí, že jejich fórum chce být „bezpečnou a spolehlivou cestou komunikace pro Íránce a přátele“. V záhlaví stránky pak stojí: „Když je volební hlas umlčen, hlas, co je za ním, být nemůže“.

Mluvčí Pirátské zátoky Peter Sunde řekl, že neví, kdo zabezpečené stránky provozuje. Piráti prý pomáhají jen s technickým řešením a nastavením systému. Rozhodli se tak údajně poté, co se íránská vláda zaměřila na internet, aby na něm mohla kontrolovat obraz tamních povolebních protestů. Zahraničním novinářům zakázala se těchto opozičních akcí účastnit. Mluvčí podotkl, že sice nemá přesná čísla o počtu přístupů na „íránské“ stránky, ale byly jich prý statisíce. 

Masové protesty se v Íránu rozhořely po oznámení výsledků prezidentských voleb. Podle nich v nich zvítězil dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád, příznivci opozice s tím nesouhlasí.

Počítač
Zdroj: ČT24