V kyberprostoru zuří lítý boj

Praha - V Praze se scházejí odborníci na v pořadí už třetí konferenci o kybernetickém terorismu a kriminalitě CYTER 2009. Tentokráte je součástí programu České republiky v rámci jejího předsednictví v Evropské unii a je organizována pod záštitou vrcholných politických a vědeckých osobností z České republiky a Evropské unie. Během dvou dnů se bude diskutovat o kybernetických nástrojích, metodách a technologiích organizací dohlížejících nad dodržováním zákona, zranitelnosti sítí příštích generací nebo roli národních ministerstev a národních bezpečnostních úřadů v boji s kybernetickým terorismem a kriminalitou.

Útoky na internetu se množí, státy útočí na jiné státy. „Třetí světová válka v podstatě už probíhá, ale probíhá v kyberprostoru a používané zbraně jsou informatické, k získávání informací, a ekonomické, které pak následují,“ říká IT konzultant z ČVUT a organizátor konference Václav Jirkovský s tím, že dnes jsou zločiny naprosto běžné. „Útoků jsou stovky ročně. Dnes je známo asi 120 států, které mají svoje vlastní útočné informatické jednotky.“

Většina trestných činů se podle Jirkovského přesouvá do internetové oblasti. „Je daleko bezpečnější, když vyloupíte banku a vypijete si při tom kávu, než když tam musíte vtrhnout a čelíte nebezpečí, že vás zraní,“ říká Jirkovský a upozorňuje, že úspěšnost internetových kriminálních činů je daleko větší: „U průměrného činu (ne v kyberprostoru) prakticky 80 % pachatelů dopadnou, kdežto pachatelů loupeže internetové je dopadeno zhruba 20 až 30 %, z toho zhruba polovina jde před soud a z toho jen asi polovina je odsouzena. Pravděpodobnost, že útočník přežije ve zdraví je velice vysoká.“

Existují politické i ekonomické motivy kybernetické kriminality. Krádeže identity nebo platební karty jsou běžné. Podle Jirkovského je to jeden ze způsobů financování teroristických skupin. Kromě organizovaných zločinných skupin se na internetu pohybují i tzv. thrill-seekeři, kteří se připojují na různé strany konfliktu, vyhledávají vzrušení a chtějí se stát součástí velké mediální bitvy.

Právo zůstává pozadu

Právo se vyvíjelo po tisíciletí a během padesáti let tu vzniklo prostředí, na které si člověk ještě nezvykl. „Právní normy nejsou uzpůsobeny a my máme v mnoha případech problém před soudem prokázat tu činnost. Důkazný materiál, o něm se píší tlusté knihy, jakým způsobem by měl digitální důkaz probíhat,“ uvádí Jirkovský a vyzdvihuje další problém. Útok může totiž probíhat velmi rychle, stačí například pár minut a banka může přijít o miliony.

Počítač
Zdroj: ČT24