Rada ČT udělila řediteli Janečkovi odměnu téměř 660 tisíc Kč

Praha - Rada České televize na svém dnešním zasedání schválila generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi roční odměnu 658 680 korun. Důvodem je vyrovnané hospodaření ČT v loňském roce a zpráva auditora, která ověřila roční účetní uzávěrku bez výhrad. Odměna vyplývá z podmínek dohody o smluvní mzdě. Rada také schválila postup při volbě nového generálního ředitele ČT. Volba se bude konat 15. července od 12:00, kdy začne jednání rady.

Zhruba od 12:30 budou veřejná slyšení kandidátů; každý z nich bude mít deset minut na vlastní projev a následně bude vymezeno 30 minut na dotazy členů rady. Kandidáti budou vystupovat v abecedním pořadí. Na post ředitele ČT aspirují kromě současného ředitele Janečka Jana Bobošíková, Hynek Chudárek, Jana Kasalová a Radomír Pekárek. Rada je vybrala z 19 uchazečů. 

Volba se uskuteční přímým způsobem tajným vícekolovým hlasováním. Pro ověření platnosti hlasovacích lístků, jejich sečtení a oznámení výsledků jednotlivých kol hlasování bude jmenována volební komise. 

Z prvního do druhého kola postoupí dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. V případě, že ve druhém kole jeden kandidát dostane deset a více hlasů, bude jmenován generálním ředitelem. Pokud žádný z kandidátů nedostane potřebných deset hlasů, bude následovat třetí kolo hlasování, kterého se zúčastní dva kandidáti z druhého kola. V případě rovnosti hlasů postupují do třetího kola všichni kandidáti z předchozího kola. 

Pokud ve třetím kole jeden kandidát dostane deset a více hlasů, bude jmenován generálním ředitelem. Pokud se tak nestane, bude se celá finálová volba opakovat, a to nejvýše dvakrát s tím, že vypadne vždy kandidát s nejnižším počtem hlasů v prvním kole hlasování. Pokud nebude po druhém opakování finálové volby zvolen nový generální ředitel, bude výběrové řízení zrušeno.

Budova České televize
Zdroj: ČT24