Na dětský tábor do televize? Letos možné

Praha - Novátorský přístup k podobě dětských táborů na letošní prázdniny nabízí společnost Futuroom. Ve spolupráci s Českou televizí a zpravodajským kanálem ČT24 proběhne ve dvou červencových termínech táborový program Novinářem na vlastní kůži. Děti v rozmezí deseti a šestnácti let si okusí chod médií, budou vydávat vlastní týdeník a realizovat i jeho internetovou verzi. Informovala o tom koordinátorka programu dětských táborů Vendula Fižová.

„Chceme oslovit skupinu dětí od prvních tříd až po náctileté a chceme jim osvětlit, jak média fungují -  a to od tištěných médií přes weby po televizi a rozhlas,“ řekl ředitel společnosti Futuroom Jiří Uher.

Celotýdenní program bude rozdělen do dopoledních a odpoledních bloků. Dopoledne budou „táborníci“ trávit ve školicím středisku, kde budou zpracovávat vlastní noviny a internetové zpravodajství na základě materiálů, které získají předchozího dne odpoledne. Na programu je například návštěva budovy zpravodajství České televize, pražské zoologické zahrady a rozhovor s ošetřovateli nebo diskuse s představiteli Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky na Pražském hradě.

Novinářské tábory pro děti ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

„Až od nás budou děti po týdnu odjíždět, chceme, aby uměly zpracovat zprávu, aby dokázaly vytvořit fotografii a videoreportáž. Informace se jim budou snažit předat naši lektoři a profesionálové ze všech druhů médií,“ řekla Fižová. Účastníkem jedné z besed tak bude např. moderátor Událostí, komentářů Jakub Železný.

Projekt Novinářem na vlastní kůži se doplňuje s doporučením ministerstva školství z loňského roku zavést ve školách mediální výchovu a zajistit tak žákům orientaci v mediální sféře, pochopení principu jejich fungování včetně možného zkreslování informací.

Vydáno pod