Digitalizace pokračuje v jižních Čechách a na Vysočině

Praha - Čtyři programy České televize, tedy ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 Sport, budou moci diváci ze širokého okolí Jihlavy a Vimperku od úterý sledovat v digitální kvalitě. Začne totiž digitální vysílání z vysílačů Jihlava - Javořice a Vimperk - Mařský vrch. Už dnes startuje testovací režim. Více o digitalizaci ČT naleznete v internetovém speciálu www.digict.cz, v teletextu ČT1, strana 650, v časopisu ČT+ a na horké lince digitalizace Diváckého centra ČT, telefon 261 13 74 74, denně od 7:30 do 20:00 hodin. Nové digitální vysílače pokryjí poměrně rozsáhlé oblasti.

V případě Javořice jde o Jihlavsko a z části Jindřichohradecko, Pelhřimovsko, Havlíčkobrodsko, Žďársko a Třebíčsko. Diváci zde Českou televizi naladí na 33. kanálu. Signál z Mařského vrchu pak na 49. kanálu pokryje zhruba tři čtvrtiny Jihočeského kraje, tedy oblast v okolí Vimperku, Horažďovic a Českých Budějovic a nově rozšíří dostupnost veřejnoprávního multiplexu o části Prachaticka, Strakonicka a Písecka.

Souběžně s digitálním signálem, zde poběží také analogový. Analogový vysílač ve Vimperku se vypne v červnu příštího roku a v květnu roku 2011 se vypne také vysílač Javořice.

Další nové vysílače zahájí provoz ještě během léta. Jde o Ještěd v Liberci, Mezivrat ve Voticích a Černou horu v Trutnově. Programy ČT vysílají v digitální síti 1, která je vyhrazená veřejnoprávnímu multiplexu. Jeho pokrytí na území České republiky nyní dosahuje okolo 66,6 procenta. Do podzimu letošního roku by to mělo být okolo 75 procent. Druhý multiplex je zaplněný velkými soukromými stanicemi.

Proces digitalizace začal v roce 2005 a plně digitální vysílání na celém území ČR by mělo začít 30. června roku 2012. V té době by se měly také vypnout poslední analogové vysílače na Zlínsku a Jesenicku.