Vláda podpořila návrat Radia Wave do analogového vysílání

Praha - Vláda se na svém dnešním zasedání kladně vyjádřila k navrácení Radia Wave do analogového vysílání Českého rozhlasu. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér Jan Fischer. S návrhem přišel exministr školství a úřadující předseda Strany zelených Ondřej Liška. Podle Lišky je chybou, že tato stanice Českého rozhlasu zaměřená na mladou generaci není celoplošná. Schválením novely by podle Lišky nevznikly Českému rozhlasu žádné náklady navíc. Rozhlas by jen přeskupil frekvence.

„Myslím, že by bylo škoda, aby vynaložené úsilí a miliony korun investované do tohoto projektu skončily coby internetová stanice pro pár nadšenců. Přijde mi to z hlediska efektivity nakládání s veřejnými prostředky velmi nehospodárné. Ale tím hlavním důvodem je fakt, že tu 20 let schází veřejnoprávní rozhlasová stanice, která by se specificky zaměřovala na mladé lidi a nemainstreamovou kulturu,“ zdůvodnil Liška svůj návrh v rozhovoru pro server Digizone.cz.

Radio Wave začala původně vysílat na vlnách FM z vysílače Cukrák. Rada ČRo však posléze dospěla k názoru, že Wave nemůže podle jejího výkladu zákona vysílat analogově, a generální ředitel ČRo Václav Kasík nakonec kvůli požadavkům rady Radio Wave v analogu nechal vypnout. Nyní Radio Wave vysílá na internetu a přes digitální zemské vysílání (DVB-T).

Radio Wave by se po případném schválení novely nevrátilo jen na středočeský kmitočet 100,7 MHz, kde původně vysílalo, ale zřejmě by se jeho analogové vysílání rozšířilo i na další lokality. Kasík nedávno Lidovým novinám řekl, že by rozhlas dokázal pro toto vysílání uvolnit pět kmitočtů, na kterých teď analogově vysílají jiné stanice ČRo.