Digitalizace roztáčí trh s elektronikou

Praha - Jen při dubnovém vypnutí analogu v Praze se zvedl prodej televizí, set top boxů a satelitů až o pětinu. Ke kvalitnímu digitálnímu signálu totiž lidé chtějí i kvalitní obraz. Zájem stoupá především o ploché televize. Plazmová nebo LCD technologie byly ještě před pár lety velmi drahé. Během krátké doby šla však jejich cena rychle dolů. Na trh se rovněž pomalu dostávají televize s připojením k internetu, které umožní zároveň sledovat program a prohlížet internetové stránky.

„Hovořil jsem s několika významnými výrobci televizí v Evropě a ti si digitalizaci velmi pochvalují, protože jim pomohla udržet výrobu, nemuseli rušit pracovní místa a propouštět,“ uvedl ředitel společnosti Astra Central and Eastern Europe Martin Kubacki.

„Podle posledních průzkumů tak technologie plochých televizorů už činí více než polovinu prodaného objemu na českém trhu,“ řekl manažer společnosti Samsung Ondřej Lukáč.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Výrobci se snaží zjednodušit také příjem digitálního signálu, například pomocí satelitní televize. Díky ní by mohly zmizet krabičky se set top boxy a nebo ty k satelitu. „To znamená televizor, který v sobě bude mít integrovaný satelitní tuner. Vy si tedy kupujete televizor, který má jak satelitní, tak terestriální tuner, tak i kabelový. Možnost volby je na zákazníkovi, to, jakým způsobem bude přijímat obsah,“ konstatoval Lukáč.

Vydáno pod