20 let svobody - ČT24 ukáže zprávy vysílané před dvaceti lety

Praha - Od pondělí 6. července nabídne zpravodajský program ČT24 nový pořad 20 let svobody - 20 let bez propagandy KSČ. Pořad vysílaný každý všední den v 19:50 a 22:20 a o víkendu v 19:55 bude tematicky podobný oblíbenému projektu Před 25 lety. Půjde o sestřih někdejších Televizních novin vysílaných komunistickou státní Československou televizí přesně před dvaceti lety. "Pořad by měl ukázat zpravodajství léta a podzimu 1989, tedy z období, kdy se zásadně začala měnit česká a slovenská společnost, rozpadat východní blok, a jehož vyvrcholením byla sametová revoluce, pád totalitního režimu, vznik svobodné společnosti a demokracie," vysvětluje ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich.

Pravidelné vysílání sestřihu dvacet let starých zpráv je součástí projektu ČT24, který byl zahájen 29. června. Půlroční seriál vysílání s názvem 20 let svobody je věnován událostem roku 1989, které předznamenávaly rozpad komunistického bloku a konec studené války, a to jak v tehdejší ČSSR, tak dalších evropských zemích. Vysílání ČT24 tak doplňuje vysílání ČT1 a ČT2 k výročí památných událostí roku 1989.

Po Několika větách budou následovat další speciály 

Na ČT24 už měli diváci možnost vidět speciál k akci Několik vět. Následovat budou další speciály, například 17. července vzpomínání na slavný Jakešův projev na Červeném hrádku s názvem Jako kůl v plotě. Z událostí jiných evropských zemí projekt mimo jiné připomene třeba „panevropský piknik“, setkání desítek tisíc lidí mezi Maďarskem a Rakouskem 18. srpna 1989.

Zpravodajové ČT natočí desítky exkluzivních rozhovorů s aktéry historických událostí, například s Michailem Gorbačovem či Lechem Walesou. Projekt letos vyvrcholí 29. prosince dvacetiletým výročím zvolení Václava Havla československým prezidentem.

Pořad Před 25 lety, který byl dosud vysílán před Událostmi a Událostmi, komentáři, uvidí diváci výlučně ve 12:50 na ČT24.