Rádio Vatikán začne vysílat reklamu

Vatikán - Téměř po 80 letech od svého založení začne rozhlasová stanice Vatikánu - Radio Vaticana - vysílat reklamu. Italský elektrárenský gigant Enel se pak stane první společností, jejíž reklama z rádia zazní. Doposud náklady na provoz rozhlasové stanice, které činí asi 30 milionů dolarů (560,4 milionu korun) ročně, hradila katolická církev. Nynější ekonomická krize se však nevyhnula ani Vatikánu. Již druhý rok v řadě hospodaří s deficitem, který má do značné míry na svědomí právě vatikánská rozhlasová stanice.

Do pokladny Radia Vaticana by za vysílání reklam Enelu mohlo během příštího roku přibýt zhruba 250 000 dolarů. Obsah reklamních sdělení odpovídá konzervativnímu duchu rádia. Zástupci Enelu navíc tvrdí, že firma s katolickou církví sdílí některé hodnoty. Zda vysílání reklam hospodářskou situaci Radia Vaticana nějak vylepší a jak tuto novotu přijmou posluchači, se ukáže teprve za několik měsíců.

Radio Vaticana bylo v roce 1931 založeno italským vynálezcem Marconim. Ve 45 jazycích šíří do světa papežova poselství a učení katolické církve.