Zpravodajství na Primě povede Obzinová

Praha - Bývalého šéfa zpravodajství TV Prima Pavla Zunu, který z televize odešel v polovině května, nahradí novinářka Jitka Obzinová (45). Informaci potvrdila mluvčí Primy Jana Kocová. Podle ní vedení Primy od nové šéfredaktorky očekává především rozvoj zpravodajství směrem k jasnému profilu zpráv, zřetelně odlišitelnému od konkurence. "Jitka Obzinová splňuje naše představy o zkušeném a konstruktivním šéfovi zpravodajství. Předložila jasnou koncepci jeho rozvoje, která odpovídá našim strategickým záměrům," uvedl generální ředitel Primy Marek Singer.

Na postu šéfredaktora zpravodajství a publicistiky působil Zuna od února 2007. Vedení Primy jej v polovině května z této funkce odvolalo, načež se Zuna dohodl na úplném ukončení svého pracovního poměru na Primě. Singer tehdy Zunovo odvolání zdůvodňoval vysokými výdaji na jeho plat a jeho neochotou šetřit při tvorbě zpravodajství. Zuna naproti tomu tvrdil, že další finanční škrty by byly na úkor kvality zpráv.

Vedení Primy očekává mimo jiné od Obzinové právě úspory, ovšem bez dopadu na kvalitu zpravodajství. „Chci společně se zpravodajským týmem najít cestu k ještě výraznějšímu zpravodajskému bloku, který bude jedinečný a rozeznatelný a který divákům televize Prima poskytne kvalitní přehled,“ uvedla Obzinová. Singer v květnu řekl, že z rozpočtu 130 milionů korun na zpravodajství chce Prima ušetřit ještě deset procent. 

S prací v médiích má Obzinová dlouholeté zkušenosti. Na začátku 90. let pracovala v Českém rozhlase jako zpravodajka a samostatná komentátorka. Od roku 1992 působila v České televizi. V letech 1996 až 2003 pak pracovala v televizi Nova. V letech 2003 až 2005 byla výrobní ředitelkou slovenské televize Joj. Posléze ji posluchači slýchali jako moderátorku Pressklubu Frekvence 1, jehož byla i dramaturgyní. V roce 2006 se stala vedoucí redakce zpravodajství ČRo 2 Praha, odkud přešla na pozici vedoucí redakce domácího zpravodajství ČRo 1 Radiožurnál.